ECL címke, a kihajtható vagy lapozható címke

megnövelt információtartalmával segíti a gyártót és forgalmazót termékének eladásában, növeli a vásárlók elégedettségét és alkalmazása a csomagolás költségeit is csökkentheti.
ECL
Egyre több vásárló részéről merül fel az igény, hogy a csomagolás részeként megfelelő mennyiségű és minőségű információt kapjon a vásárolt termékről, annak összetételéről, pontos felhasználásáról, a termék eredetéről és annak eredetiségéről stb. Ezt a fogyasztói érdekvédelmet számtalan hazai és Európai Uniós jogszabály is segíti. Ebben kiemelt helyet kap a gyógyszeripar (2011/62/EU, azaz a Gyógyszerhamisítás elleni Irányelv és Delegated Act), de nem marad el a vegyipar (1272/2008/EK, azaz CLP rendelet) és az élelmiszeripar sem (1169/2011/EU rendelet). Ez utóbbi alapján élelmiszer csak akkor hozható forgalomba uniós tagállamban, ha jelölése az adott állam nyelvén, közérthetően, jól olvashatóan tartalmazza a rendeletben megkövetelt széles körű vásárlói tájékoztatást.
A csomagoláson a nyomtatott információ számára helyet kell biztosítani. Ahol kevés a hely és/vagy sok a közölni kívánt információ, ott az ECL címke – mely kinyitható vagy könyvszerűen lapozható booklet címke – legkülönfélébb változatai képesek lesznek megoldani a problémát.
Az ECL címke, ECL etikett vagy ECL matrica számtalan verziója létezik. Az ECL lapozható címke lehet lapozható etikett vagy lapozható matrica, de létezik kinyitható címke, illetve kinyitható etikett, kinyitható matrica vagy kihajtható címke is. A kihajtható megoldások, így a címkén túlmenően a kihajtható etikett, illetve a kihajtható matrica helyett a megrendelői igénytől függően lapozható booklet címkével, más néven booklet etikettel, vagy booklet matricával, illetve booklet matricával is állunk megrendelőink rendelkezésére. Ezek a termékekek olykor leporelló címke, leporelló etikett vagy leporelló matrica néven is szokták megjelenni. A promóciós, nyereményjátékra alkalmazható változat elnevezése a kupon címke vagy kupon matrica. Számtalan iparági szereplő ismerte már fel az okos címke vagy ahogyan néhányan ismerik, a multi-page label előnyeit. A sokoldalú címke, illetve a sokoldalú etikett, a sokoldalú matrica olyan többrétegű címke, illetve többrétegű etikett vagy igény szerint többrétegű matrica, mely nem csak nevében sokoldalú, hanem alkalmazhatóságát tekintve is sokoldalú megoldást kínál a legkülönbözőbb iparági gyártók és forgalmazók számára.
Az ECL címkét, illetve booklet etikettet vagy más néven multi-page label-t alkalmazókkal ellentétben a hagyományos öntapadós címkék felhasználói számos problémával szembesülnek, így a teljesség igénye nélkül:
 • a termék mérete nem teszi lehetővé a szükséges mennyiségű információ megjelenítését a címkén
 • a több nyelvterületre szánt termékek esetén jelentősen növeli a költségeket a minden nyelvhez külön címke alkalmazása
 • a jelentős mennyiségű kötelező információ mellett nem marad elegendő hely a címkén a gyártó/forgalmazó arculatának megfelelő, látványos grafika elhelyezésére
 • a termék nem hívja fel magára kellőképpen a figyelmet stb.

Sokoldalú címke, sokoldalú etikett vagy sokoldalú matrica

ECL etikett
A CODEX Zrt. ezekre a problémákra kínál megoldást az Extended CODEX Label (ECL® címke) folyamatos fejlesztésével és Magyarországon egyedülálló gyártásával. A hazai mintaoltalommal védett, innovatív kialakítású ECL címke / booklet címke olyan többoldalas címke, azaz sokoldalú öntapadó címke, melyet van, aki leaflet label néven, van, aki fold-out label néven, de van, aki multi-page label-ként ismer. Van, aki még nem ismeri a többrétegű címkét vagy a többoldalas címkét, pedig szüksége lenne a fentiekben megjelölt problémák megoldásához kinyitható címkére, kihajtható címkére vagy lapozható címkékre.

Többoldalas címke, többoldalas etikett vagy többoldalas matrica

Az ECL címke képes megsokszorozni a vele azonos méretű hagyományos öntapadós címke információ elhelyezésére alkalmas felületét, ezáltal a multi-page label a kívánt mértékben megtöbbszörözi a booklet címkén megjeleníthető információ mennyiségét. Az elmúlt években nem találkoztunk olyan booklet címkére vonatkozó megrendelői megkereséssel, mely több oldalas címkére vonatkozó megrendelői igényt fejlesztő csapatunknak köszönhetően ne tudtunk volna kielégíteni. Erre további garancia a 4 db legkorszerűbb automata, egyedi ECL címke / booklet címke gyártósorunk, melyek kapacitása együttesen Európa élvonalába tartozik. A legnagyobb multinacionális cégek közül számos megrendelőnk számára ez a minőség és a gyártásbiztonság tekintetében bír kiemelkedő jelentőséggel.
Ha Önnek sokoldalú címkére vagy többrétegű címkére van szüksége akár kinyitható lapozható vagy kihajtható változatban, ha Ön multi-page label-t, leaflet label-t, esetleg fold-out label-t vagy termékei promóciójához kupon label-t keres, de akkor is, ha az ECL címkével és egyéb booklet megoldásainkkal kapcsolatban bármilyen kérdése van, vegye fel velünk a kapcsolatot!

ECL címke / booklet címke nyitásának kialakítása
kihajtható címke

Kihajtható címke

lapozható címke

Lapozható címke

Az ECL címke / booklet címke jellemző szerkezete

Kihajtható, laminált címke

Kihajtható, laminált címke

Lapozható, laminált címke

Lapozható, laminált címke

Kihajtható, nem laminált címke

Kihajtható, nem laminált címke

Lapozható, nem laminált címke

Lapozható, nem laminált címke

Öntapadós alap: Az ECL címke esetében az öntapadós alap feladata, hogy ragasztós hordozófelületet biztosítson a füzetrésznek. Ezáltal biztosítja a teljes címkeszerkezet megfelelő rögzítését a címkézésre kerülő terméken. Erre a funkcióra valamennyi ismert öntapadós alapanyag (papír vagy műanyag) alkalmas. A megfelelő öntapadós alap, valamint az alap ragasztójának megválasztása során célszerű figyelembe venni a felhasználás és a címkézés körülményeit. Az öntapadós alap lehet akár transzparens, illetve nyomott vagy nem nyomott kivitelű. A nyomtatás történhet flexo, szita, digitális eljárással, vagy ezek kombinációjával.
Füzetrész: A többoldalas címke füzetrészének feladata az ECL címke / booklet címke megnövelt információtartalmának megjelenítése a kívánt nyomtatott oldalszámban. Ez az igények döntő többségében 36 oldal, de gyártottunk már 120 oldalas ECL címkét is. A legkisebb oldalszám az egylapos, kétoldalas kivitel lehet. Az ECL címke / booklet füzetrész kialakítása lehet kihajtható leaflet vagy lapozható füzet formájú. Ez utóbbinak az oldalai ragasztással, varrással vagy akár tűzéssel kerülhetnek egymáshoz rögzítésre. A kihajtható formájú füzetrész alkalmazása esetén az oldalakon átfutó design elem szabadabb grafikai kialakítást tesz lehetővé, míg a lapozható füzetrész alkalmazása esetén a grafika kialakítása során egymást követő oldalpárokban kell gondolkodni. 12 oldal felett könnyebb, felhasználóbarát alkalmazást biztosít a lapozható füzetszerű kialakítás. A leginkább felhasználóbarát ECL címke / booklet címkeszerkezet kialakítása esetén a füzetrész könnyű nyitását és visszazárását gyakran a füzetrészen stancolással kialakított nyitófül segítheti. A füzetrész az alatta elhelyezkedő öntapadós alaphoz, illetve annak nyomtatott grafikájához pontosan illesztve kerül rögzítésre. Ez történhet ragasztással alulról, a kívánt helyen és formában elhelyezett ragasztó alkalmazásával és/vagy felülről öntapadós laminálófólia segítségével. Ez utóbbi alkalmas a gyűjtőmatricás ECL címke / booklet címke gyártására. A füzetrész nyomtatása többszínes hagyományos vagy UV száradású ofszeteljárással és/vagy digitális eljárással történik. A gyártás során az alapanyagok kiválasztásakor a megrendelői igényeknek megfelelően figyelembe vesszük az iparági követelményeket (élelmiszer-, illetve gyógyszeripari felhasználás stb.).
Lamináló öntapadós fólia: Az ECL címke esetében a lamináló öntapadós fólia funkciója, hogy megfelelő módon rögzítse és kinyithatóvá tegye az alatta elhelyezett füzetrészt, mindemellett esztétikusabb megjelenést, fizikai védelmet, korlátozott vízállóságot biztosít a kialakított booklet címkeszerkezetnek. A lamináló öntapadós fólia többnyire műanyag alapú, átlátszó és nem nyomtatott. Amennyiben az alkalmazás megkívánja, akkor természetesen lehet akár papír alapú, több színes flexo, szita vagy digitális eljárással nyomtatott. Bizonyos szerkezeti kialakításoknál a lamináló öntapadós fólia elhagyásra is kerülhet. Ez esetben a füzetrész az öntapadós alaphoz alulról, ragasztással kerül rögzítésre.
A pontos felhasználási követelmények ismeretében a termékfejlesztéssel foglalkozó kollégáink minden esetben megtalálják Önnek a legmegfelelőbb formai és szerkezeti ECL címke kialakítását.
Célok és feladatok a különleges ECL címke szerkezeteink fejlesztése során:
 • funkcionális megoldást adjon,
 • megfeleljen a felhasználás körülményeinek,
 • vegye figyelembe a megrendelő valamennyi különleges, egyedi igényét,
 • felhasználóbarát nyitás-zárást és praktikus használatot biztosítson,
 • nagy pontossággal, termelékenyen legyen gyártható,
 • alkalmas legyen akár nagysebességű gépi címkézésre,
 • kedvező ár és érték arányt tegyen lehetővé.
Néhány különleges ECL címke / booklet címke fejlesztésünk
Néhány különleges ECL
Néhány különleges ECL

Hajtogatott tájékoztatóból készített többirányban kihajtható címke
Kihajtható etikett
Kihajtható címke
Kihajtaható matrica
Alkalmazás Agrokémia, gyógyszeripar Előnyök
A korábbi tájékoztató nyomtatvány formája és jelentős terjedelmű adattartalma megmaradhat, viszont az öntapadós rész segítségével dobozra, termékre – akár címkéző géppel is – címkézhető. Ezzel a megoldással a szükséges információt tartalmazó nyomtatvány később sem különül el a csomagolástól, mindig kéznél lehet.
Víz- és vegyszerálló, téphetetlen lapozható címke
Víz- és vegyszerálló lapozható címke
Víz- és vegyszerálló lapozható címke
Alkalmazás
Ott, ahol fontos, hogy a booklet címkeszerkezet minden alkotórésze vízálló legyen (például autóipari felhasználás esetén).
Előnyök
Sem a címke, sem a rajta lévő információ nem sérül a felhasználás során. Megfelelhet a kültéri alkalmazás igényének is.
Akasztófüles kihajtható címke
Sokoldalú címke
Kihajtható matrica
Alkalmazás
Kisméretű termékek esetén, ahol nem csupán a bővebb információ, de a termék eladási pontokon történő elhelyezése is fontos lehet.
Előnyök
A meglévő csomagolás egyszerűsítése akár többnyelvű használati útmutató kombinálásával, miközben a címke tartófunkciót is biztosít.
Wobbler jellegű kihajtható címke
Alkalmazás
Eladási pontokon olyan promóciók esetén, ahol fő feladat, hogy felhívja a termékre a vásárló figyelmét, látványos megkülönböztetést mutasson a konkurencia termékétől és egyben olyan mennyiségű megnövelt információt biztosítson, amennyi szükséges.
Előnyök
Jó lehetőség a promóció hatékonyságának fokozására. Annak ellenére, hogy a booklet címke felülete csak részben ragasztós, felragasztást követően annak lelógó része nem tapad a termékhez, címkéző géppel mégis jól címkézhető.
Zárt tasakos ECL címke
Leporelló címke
Leporelló etikett
Alkalmazás
Több irányban hajtogatott tájékoztató füzet kivehető módon öntapadós tasakba helyezése.
Előnyök
Vízzáró megoldást biztosít és ez a megoldás is alkalmas arra, hogy a szükséges információt tartalmazó tájékoztató később se különüljön el a csomagolástól. Az így kialakított címkeszerkezet címkéző géppel címkézhető.
Hagyományos címkére integrált kihajtható vagy lapozható címke
Kinyitható címke
Kinyitható matrica
Alkalmazás
A vásárlók által megszokott hagyományos címke egy része booklet címkévé lett alakítva annak érdekében, hogy a szükségessé vált pótlólagos információ abban olvashatóan fel legyen tüntetve.
Előnyök
Olcsóbb megoldás, mint ha a korábban használt hagyományos címkét alakítottuk volna át egy booklet címkévé. A termék csomagolásának a megjelenése alig változik. A vásárlóknál ez nem okoz zavart, mert könnyen felismerik a korábban már megismert hagyományos címkét és a hozzá tartozó terméket.
Rejtett kódos, feltéphető ECL címke / booklet címke
Kupon címke
Lapozható etikett
Alkalmazás
Címkébe integrált nyereményjátékok esetén
Előnyök
Sérülésmentesen nem lehet hozzáférni a rejtett információhoz. Számtalan egyéb és további hamisítás elleni védelmet biztosító biztonsági elemmel kiegészíthető a hatékony termékvédelem érdekében.
Biztonsági ECL címke / booklet címke
Alkalmazás
Azon öntapadós címkék esetén ajánljuk, ahol egyrészről sok információt kell kis felületre elhelyezni, másrészről a termékvédelmet meg kell oldani.
Előnyök
Termék presztízsének növelése, termékvédelem, fogyasztóvédelem, vásárlói bizalom erősítése.
Extra kisméretű kihajtható címke
Többoldalas címke
Többoldalas matrica
Alkalmazás
Megnövelt információtartalom igénye extra kisméretű termékek esetén.
Előnyök
Iparági jogszabályi követelményeknek való megfelelés
Gyűjthető, átragasztható matricás ECL címke / booklet címke
Leporelló címke
Többrétegű matrica
Többrétegű címke
Alkalmazás
Promóciós és logisztikai területen, valamint a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban és a vegyiparban
Előnyök
Vásárlásösztönzés, kreatív promóciós lehetőségek, új logisztikai megoldások

ECL címke / booklet címke iparági referenciáink
1. Élelmiszeripar
2. Táplálékkiegészítők
3. Gyógyszeripar
4. Állategészségügy
5. Agrokémia
6. Vetőmag
7. Háztartási vegyipar
8. Személyes higiéniai termékek
9. Autóipar
10. Akkumulátorgyártás
11. Ásványi és motorolajok
12. Festékek, lakkok
13. Lakberendezés
14. Szórakoztató elektronika
15. Vásárlás ösztönzése (valamennyi iparágban)
Nemzetközi díjaink, elismeréseink
Kérje ajánlatunkat a +36-30-194-5428 közvetlen telefonszámon, vagy az arajanlat@codex.hu e-mail címen! Megkeresésére azonnal válaszolunk!
Az ECL® címke látványos és praktikus megoldást kínál Önnek:

Kommunikációs lehetőség Többnyelvű szöveg

Utasítás Olvasható szövegméret Kedvezmény

Figyelemfelkeltés Környezetvédelmi leírás Akció

Kreatív lehetőség Mérhető marketing

Nyereményjáték Termékinformáció

Termékvédelem Biztonsági leírás Garancia

 • Grafikai tervezés a megrendelő egyedi elvárásainak megfelelően
 • Gyártási makett készítése
 • Műszaki konzultáció
 • Tanácsadás a címketartalommal kapcsolatos nemzeti és nemzetközi követelményekre is kiterjedően
 • Megszemélyesítés
 • Hamisítás elleni védelem, biztonsági gyártás
 • Szakaszos lehívási lehetőség, „just in time” kiszolgálás
 • Raktározás
 • Egyedi kiszerelés
 • Címkézés vagy annak megszervezése
 • Címkézőgépek forgalmazása
 • Kiszállítás
Booklet labelBooklet label

Booklet label

Fold-out labelFold-out label

Fold-out label

Gyűjthető matricával ellátott multipage layerGyűjthető matricával ellátott multipage layer

Gyűjthető matricával ellátott multipage layer

Kedvezményre jogosító kupon címkeKedvezményre jogosító kupon címke

Kedvezményre jogosító kupon címke

Nyitófüles sokoldalú címkeNyitófüles sokoldalú címke

Nyitófüles sokoldalú címke

Multi-layer címkeMulti-layer címke

Multi-layer címke

Perforáció mentén kinyitható matricaPerforáció mentén kinyitható matrica

Perforáció mentén kinyitható matrica

Többrétegű promóciós címkeTöbbrétegű promóciós címke

Többrétegű promóciós címke

Leaflet labelLeaflet label

Leaflet label

Kinyitható címkeKinyitható címke

Kinyitható címke

Lapozható címkeLapozható címke

Lapozható címke

Többoldalas agrokémiai címkeTöbboldalas agrokémiai címke

Többoldalas agrokémiai címke